Büyük Dosyaları Tespit Etmek

Raspberry Pi tasarımı gereği sınırlı sayılabilecek bir disk alanına sahiptir. Çünkü başlatma kaydı ve çoğu zaman da kök dizin SD kart üzerinden depolanır. Disk alanı sınırlı olduğunda onu verimli şekilde kullanmak daha önemli bir hal alır. Raspberry Pi’ın disk alanı tükendiğinde ya da aşırı derecede azaldığında sistemin kararlılığı sekteye uğrar, servis ve programlar düzgün çalışamaz. Disk alanının azaldığını fark ettiğinizde diskte ençok yer kaplayan dosya ve dizinleri araştırmanız gerekir. Bunun için find ve awk araçlarını aşağıdaki gibi birlikte kullanarak tüm kök dosya sistemi üzerinde 10MB’tan büyük dosyaları listeletebilirsiniz.

pi@raspberrypi:~ $ sudo find / -type f -size +10M -exec ls -lh {} \; | awk ‘{ print $NF “: ” $5 }’

/usr/bin/mariabackup: 18M

/usr/bin/mysql_embedded: 16M

/var/log/auth.log: 15M

[…]

find komutunun bu listelemeyi gerçekleştirmesi dosya sisteminizdeki dosyaların sayısına göre değişen bir sürede tamamlanır. Çok fazla dosyanız varsa bu listeleme vakit alacaktır. Eğer böyle bir durumla karşı karşıyaysanız öncelikle en büyük boyuta sahip dizinleri tespit edebilirsiniz. Bunun için du aracını dizinlerin sadece toplam boyutunu listelemek için kullanabilirsiniz. Aşağıdaki örnek kök dosya sistemindeki dizinlerin boyutlarını hesaplayarak en çok yer kaplayan ilk 10 dizini büyükten küçüğe doğru listelemektedir. Ençok yer kaplayan dizini tespit ettikten sonra yukarıdaki find komutunu sadece bu dizin için çalıştırabilirsiniz.

pi@raspberrypi:~ $ sudo du -hs /home/* | sort -rh | head -10

5.5G tankado

181M ozgurbirsel

28K turkeywire

[…]

 

 

  1.  

KULLANIM SARTLARI

Bu web sitesinin içeriginin tüm haklari saklidir. Kitabin/site içeriginin hiçbir bölümü, yazarinin yazili izni olmaksizin tekrar üretilemez, bir erisim sisteminde tutulamaz, herhangi bir biçimde elektronik, mekanik, fotokopi, ses kayit ya da diger yollarla iletilemez. Ancak istisna olarak; ticari olmayan amaçlar için yazara önceden bilgi vermek ve raspberrypikitabi.com adresini kaynak göstermek kaydiyla 10 sayfaya kadar kullanilabilir. Kitapta kullanilan logolar, firmalarin tescilli logolaridir. Raspberry Pi, Raspberry Pi Vakfi'nin ticari markasidir.



BILGILENDIRME

Bu kitapta Raspberry Pi, çesitli çevre birimleri ile düsük voltaj elektronik bilesenlerin bir arada kullanildigi uygulamalar yer almaktadir. Uygulamalarin tamami Raspberry Pi'in üzerinde kosan Linux çekirdegi ve açik kaynak kod özgür yazilimlar kullanilarak gerçeklestirilmistir. Uygulamalar gerçeklestirilirken ortaya çikabilecek elektriksel sorunlar veya kullanici hatalari nedeniyle cihazlar zarar görebilir veya veri kaybi yasanabilir. Ayrica, kitapta anlatilan konularin uygulanmasi sonucu ortaya çikabilecek her türlü lisans ihlali/kanuni ihlal ve zararin sorumlulugu uygulayan kisiye aittir. Olusabilecek herhangi bir zarardan yazar sorumlu tutulamaz.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *