Diğer (3)
Üzgünüm ama bu konuya çoğu kişinin vereceği cevap evet olacaktır. Kitabın A4 ebadında 850 sayfa olması fiyatının görece yüksek olmasına sebep oldu. Esasında ebat ve sayfa sayısı olarak benzer içerikteki eserler ile karşılaştırıldığında fiyatın okadar da yüksek olmadığı görülebilir. Kitabın yazım sürecinde görüştüğüm birçok yayın evi ticari bakış açısıyla kitabı 3’e bölmemi tavsiye etmişti. Bu teklifi, ihtiyaç olan tüm bilgileri (Raspberry Pi, Linux ve Elektronik) tek bir kaynakta toplama isteği ve bölündüğünde konu bütünlüğünün sekteye uğrayacak olması gibi nedenlerle uygulamak istemedim. Sponsor desteği olduğunda kitabı ücretsiz olarak faydalanıcılara ulaştırmak için şurada bir form oluşturdum. Eğer kitabın kütüphane, öğrenci kulupleri ve mesleki okullara ulaştırma konusunda sponsor olmak isterseniz bana şu formdan ulaşabilirsiniz.
Leave a Reply
Yayınevi (KDY) yazar olarak bana kitap vermiyor. Ancak belli bir oranda indirimli olarak kendi kitabımı satın alabiliyorum. Kitabın mevcut satış fiyatı ve maliyeti düşünüldüğünde çoğu kişi için ulaşılabilir olmayacağını öngörebiliyorum. Kitaptan yararlanmak isteyenler için iki yol haritası oluşturdum. Öncelikle ilk birkaç ay ve sonrasında azalan periyotlarla elde ettiğim telif geliri ile bu sitenin bilinirliğini artırmak üzere ücretli reklam vereceğim. Sonrasında oluşan telif gelirleri ile öncelikle sosyal çevremde ihtiyacı olanlara* ve ardından buradaki form ile bana ulaşanlara kitap göndermeye devam edeceğim ve bu site aracılığıyla açık şekilde paylaşacağım. Şahsi çabam ne düzeyde olur ve nekadarlık bir ihtiyacı karşılayabilirim şu anda bilemiyorum. İkinci seçenek ise sponsorlar. Sponsor olabilecek kurum/kuruluşların iletişim kurabilmesi için burada bir form oluşturdum. Temin gerçekleştiğinde sponsorları ve faydalanıcıları bu sitedeki kitaba destek olanlar sayfası üzerinden sizlere duyuracağım.
(*) Formda da görebileceğiniz gibi kişisel taleplere şimdilik cevap veremeyeceğim. Şimdilik, istekte bulunanların kitabı toplu kullanıma açarak faydalandırabilecek mahiyette olması gerekiyor. Örneğin, öğrenci kulüpleri ve mesleki okullar gibi birden fazla kişinin kitaptan faydalanma potansiyeli olan kuruluşlar. Ayrıca sponsorların talebine göre istek yapan kurum/kuruluşun temsile yetkili kişisinden yazılı onam formu da isteyebileceğiz, lütfen başvuru yaparken bu konuyu da göz önünde bulundurun.
Merhabalar, Özgür Bey
İçerik incelendiğinde 850 sayfalık kapsamlı bir raspberry pi kitabi olduğu görülüyor. Fakültemizde Bilim ve teknoloji kulübünün Akademik Danışmanıyim. Kulup öğrencilerimizin kullanımı için kitabi gonderebilirseniz sevinirim.
Iyi çalışmalar dilerim.
Leave a Reply
Kitap içeriği hakkında sorular (4)
Çünkü yazmak ve not tutmak benim için iyi bir öğrenme yöntemi. Okul sıralarındayken öğretmenimiz hadi defterleri çıkartın dediğinde hep bir ağızdan yine mi yazı yazacağız diye çemkirdiğimizi hatırladım. Kendiniz için anlayacağınız şekilde not tutmanın değeri paha biçilemez. Çalışma hayatımda bunun çok faydasını gördüm. Bilişim ile uğraşanlar teknolojilerin ne kadar hızlı geliştiğini ve alt dallara ayrıldığını bilirler. Profesyonel hayatımda mesleki bir okulda bilgisayar öğretmeni olarak çalıştığımdan, çok fazla konuyu öğretecek düzeyde öğrenmek zorunda kalıyoruz. Aslında bu benim için bir zorundalık değil, işimi yaparken son derece mutluyum ve yeni şeyler öğrendikçe çok daha mutlu oluyorum. Lakin yıllar geçtikçe şunu farkediyorsunuz; teknoloji o kadar hızlı ilerliyor ki öğrenmek için çaba harcadığınız ve sonrasında kullanmadığınız bilgiler deneyimler hafızanızdan ister istemez siliniyor. Geriye dönüp de benzer bir işi tekrar yapmanız gerektiğinde aynı öğrenme sürecini yeniden yaşamak ve ister istemez zaman harcamak (kaybetmek) zorunda kalıyorsunuz ve keşke bu işin nasıl yapılacağını anlatan küçük bir kılavuz yazsaydım diye sayıklanıyorsunuz. Herkesin kendine has bir öğrenme şekli var. Bendeki bu özellik uygula ve not çıkar şeklinde tezahür ediyor. Bazen kağıt üzerinde zihin haritası (mind map) çıkartma bazen de kişisel bloğumda hatırlamaya değer bulduğum konuları not alma şeklinde. Misal bir elektronik cihazın çalışma sistemini, yazılımı ya da dili öğreniyoruz fakat aradan yıllar geçince doğal olarak unuttuğumuz birçok konu oluyor ve tekrar aynı konuya geri dönmek bir miktar okuma ve deneme yapmanız gerekiyor. İnsanın daha önce bildiklerini hatırlayabilmesi için bence en iyi yol kendi anlayabileceği şekilde notlar tutması. İşte bu kitap bu notlardan filizlendi. Notların hacmi arttıkça neden bu notlarımı diğer insanların kullanımına sunmayayım ve işlerini kolaylaştırmayayım diye düşündüm. Kitap yazım sürecindeki bu uzun ve eğlenceli mesai böyle başladı. Bu mesainin her anında yeni şeyler öğrendikçe büyük bir tatmin ve mutluluk yaşadığımı itiraf etmeliyim.
Kitap yazım sürecinde ve notlarımı oluştururken gördüm ki; internet ortamında güncelliğini yitirmiş veya ehil olmayan kişiler tarafından oluşturulmuş/paylaşılmış bir çok kaynak var. Bilgi miktarı okadar arttı ki (tabiki işe yaramayan bilgi de) artık insanlar google arama sonuçlarının yeterli kalitede sonuçlar döndürmemesinden şikayetçi. Artık internetin ilk zamanlarında oluşturduğumuz link defterlerini yeniden tutmaya başladık. Ben de bu konuda sizi temin edebilirim ki; birçok kez kaliteli ve sağlam bilgi kaynakları google’ın ilk sayfalarında çıkmadığına şahit oldum. Bazen insanların hangi bilginin ne kadar doğru olduğunu uygulamadan bilme şansları olmayabiliyor. Bazen deneyimlemek de ciddi bir zaman ve maddi kayıp anlamına gelebiliyor. Bu kitabın bu ana düşünceden şuanki halini aldığını ve kitapta paylaştığım tüm konu ve bilgilerin bu hassasiyetle yazıldığını belirtmek isterim.
Leave a Reply
Evet güncelleniyor. Okuyucuların bunun takip edebilmesi için kitabın üzerine ikinci basımından itibaren bir revizyon numarası yer alıyor olacak. Yeni revizyonlar gerçekleştikçe bu numara ilerletiliyor ve revizyon tarihçesine yapılan değişiklikler eklenecek. Sanırım bu özellik doğrudan yayıncılığın en büyük avantajlarından biri. Basılı kopyaların aksine baskının tükenmesini beklemeden en güncel ve doğru bilgiyi kolayca sunabilme imkanı yaratıyor. Kitabın uzun sayılabilecek yazılma sürecinde birçok konu başlığının tekrar ele alınması gerektiğini belirtmek istiyorum. Raspberry Pi ve Linux yaşayan birer organizma ve her ay yeni özellikler ekleniyor, hataları yamanıyor ve başarım iyileştirmeleri yapılıyor. Kitabın da Raspberry Pi ekosistemi gibi canlı bir organizma içinde var olabilmesi için siz değerli okuyuculardan gelen dönütler çok önemli. Bu anlamda kitabın yazım sürecinin hiçbir zaman bitmeyeceğini düşünmek hayalperestlik olmayacaktır.
Geçerliliğini yitirmiş bilgiler her zaman olacaktır. Kitabın bilgi hacmi düşünüldüğünde; gözümden kaçan, yanlış yorumladığım ya da hatalı bilgiler olabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda iletişime geçerseniz minnettar olurum ve gerekli güncellemeyi yapabilirim. Bu anlamda kitabın yaşayan bir kitap olmasını temenni ediyorum.
Raspberry Pi ve onun elektronik uygulamaları ile özel ve profesyonel hayatımda ilgilenen birisi olarak, konular ilk başlarda gerçekleştirdiğim projeler için oluşturduğum dökümantasyonlardan ve notlardan filizlendi. Belli bir hacme ulaştıktan sonra da konu bütünlüğü sağlamak üzere genişletildi ve bütünlük açısından tutarlı hale getirildi. Kitabın içindekiler kısmı incelediyseniz oldukça kalabalık bir konu listesine sahip olduğunu görebilirsiniz (en azından diğer alternatiflerine kıyasla). Listenin Türkçe ve İngilizce basılmış hemen hemen tüm Raspberry Pi kitaplarının konu içeriğini karşıladığını belirtmekten büyük gurur duyuyorum. Bu anlamda Türkçe olarak sunuluyor olmasını da kaynak ve dil sorunu yaşayan okurlar için bir avantaj olduğunu düşünüyorum. Kitabın yazım sürecinde yerli kitapların yanında bir çok yabancı kaynak kitap da incelendi ve önemli başlıkları güncel şartlarda yeniden uygulanarak kitaba dahil edildi. Bu kitaplardan bazıları şunlardır:
Telif hakları ile ilgili sorular (2)
Bu kitapta Raspberry Pi, çesitli çevre birimleri ile düsük voltaj elektronik bilesenlerin bir arada kullanildigi uygulamalar yer almaktadir. Uygulamalarin tamami Raspberry Pi’in üzerinde kosan Linux çekirdegi ve açik kaynak kod özgür yazilimlar kullanilarak gerçeklestirilmistir. Uygulamalar gerçeklestirilirken ortaya çikabilecek elektriksel sorunlar veya kullanici hatalari nedeniyle cihazlar zarar görebilir veya veri kaybi yasanabilir. Ayrica, kitapta anlatilan konularin uygulanmasi sonucu ortaya çikabilecek her türlü lisans ihlali/kanuni ihlal ve zararin sorumlulugu uygulayan kisiye aittir. Olusabilecek herhangi bir zarardan yazar sorumlu tutulamaz.
Yayın evinin bu konudaki cevabı: Bu kitabın tüm hakları saklıdır. Tanıtım amaçlı kısa alıntılar dışında metin ya da görseller yayınevinin izni olmadan hiçbir surette çoğaltılamaz. Kitapta kullanilan logolar, firmalarin tescilli logolaridir. Raspberry Pi, Raspberry Pi Vakfi’nin ticari markasidir.
Bu kitabı incelemek isterim.