Çünkü yazmak ve not tutmak benim için iyi bir öğrenme yöntemi. Okul sıralarındayken öğretmenimiz hadi defterleri çıkartın dediğinde hep bir ağızdan yine mi yazı yazacağız diye çemkirdiğimizi hatırladım. Kendiniz için anlayacağınız şekilde not tutmanın değeri paha biçilemez. Çalışma hayatımda bunun çok faydasını gördüm. Bilişim ile uğraşanlar teknolojilerin ne kadar hızlı geliştiğini ve alt dallara ayrıldığını bilirler. Profesyonel hayatımda mesleki bir okulda bilgisayar öğretmeni olarak çalıştığımdan, çok fazla konuyu öğretecek düzeyde öğrenmek zorunda kalıyoruz. Aslında bu benim için bir zorundalık değil, işimi yaparken son derece mutluyum ve yeni şeyler öğrendikçe çok daha mutlu oluyorum. Lakin yıllar geçtikçe şunu farkediyorsunuz; teknoloji o kadar hızlı ilerliyor ki öğrenmek için çaba harcadığınız ve sonrasında kullanmadığınız bilgiler deneyimler hafızanızdan ister istemez siliniyor. Geriye dönüp de benzer bir işi tekrar yapmanız gerektiğinde aynı öğrenme sürecini yeniden yaşamak ve ister istemez zaman harcamak (kaybetmek) zorunda kalıyorsunuz ve keşke bu işin nasıl yapılacağını anlatan küçük bir kılavuz yazsaydım diye sayıklanıyorsunuz. Herkesin kendine has bir öğrenme şekli var. Bendeki bu özellik uygula ve not çıkar şeklinde tezahür ediyor. Bazen kağıt üzerinde zihin haritası (mind map) çıkartma bazen de kişisel bloğumda hatırlamaya değer bulduğum konuları not alma şeklinde. Misal bir elektronik cihazın çalışma sistemini, yazılımı ya da dili öğreniyoruz fakat aradan yıllar geçince doğal olarak unuttuğumuz birçok konu oluyor ve tekrar aynı konuya geri dönmek bir miktar okuma ve deneme yapmanız gerekiyor. İnsanın daha önce bildiklerini hatırlayabilmesi için bence en iyi yol kendi anlayabileceği şekilde notlar tutması. İşte bu kitap bu notlardan filizlendi. Notların hacmi arttıkça neden bu notlarımı diğer insanların kullanımına sunmayayım ve işlerini kolaylaştırmayayım diye düşündüm. Kitap yazım sürecindeki bu uzun ve eğlenceli mesai böyle başladı. Bu mesainin her anında yeni şeyler öğrendikçe büyük bir tatmin ve mutluluk yaşadığımı itiraf etmeliyim.
Kitap yazım sürecinde ve notlarımı oluştururken gördüm ki; internet ortamında güncelliğini yitirmiş veya ehil olmayan kişiler tarafından oluşturulmuş/paylaşılmış bir çok kaynak var. Bilgi miktarı okadar arttı ki (tabiki işe yaramayan bilgi de) artık insanlar google arama sonuçlarının yeterli kalitede sonuçlar döndürmemesinden şikayetçi. Artık internetin ilk zamanlarında oluşturduğumuz link defterlerini yeniden tutmaya başladık. Ben de bu konuda sizi temin edebilirim ki; birçok kez kaliteli ve sağlam bilgi kaynakları google’ın ilk sayfalarında çıkmadığına şahit oldum. Bazen insanların hangi bilginin ne kadar doğru olduğunu uygulamadan bilme şansları olmayabiliyor. Bazen deneyimlemek de ciddi bir zaman ve maddi kayıp anlamına gelebiliyor. Bu kitabın bu ana düşünceden şuanki halini aldığını ve kitapta paylaştığım tüm konu ve bilgilerin bu hassasiyetle yazıldığını belirtmek isterim.
KULLANIM SARTLARI
Bu web sitesinin içeriginin tüm haklari saklidir. Kitabin/site içeriginin hiçbir bölümü, yazarinin yazili izni olmaksizin tekrar üretilemez, bir erisim sisteminde tutulamaz, herhangi bir biçimde elektronik, mekanik, fotokopi, ses kayit ya da diger yollarla iletilemez. Ancak istisna olarak; ticari olmayan amaçlar için yazara önceden bilgi vermek ve raspberrypikitabi.com adresini kaynak göstermek kaydiyla 10 sayfaya kadar kullanilabilir. Kitapta kullanilan logolar, firmalarin tescilli logolaridir. Raspberry Pi, Raspberry Pi Vakfi'nin ticari markasidir.
BILGILENDIRME
Bu kitapta Raspberry Pi, çesitli çevre birimleri ile düsük voltaj elektronik bilesenlerin bir arada kullanildigi uygulamalar yer almaktadir. Uygulamalarin tamami Raspberry Pi'in üzerinde kosan Linux çekirdegi ve açik kaynak kod özgür yazilimlar kullanilarak gerçeklestirilmistir. Uygulamalar gerçeklestirilirken ortaya çikabilecek elektriksel sorunlar veya kullanici hatalari nedeniyle cihazlar zarar görebilir veya veri kaybi yasanabilir. Ayrica, kitapta anlatilan konularin uygulanmasi sonucu ortaya çikabilecek her türlü lisans ihlali/kanuni ihlal ve zararin sorumlulugu uygulayan kisiye aittir. Olusabilecek herhangi bir zarardan yazar sorumlu tutulamaz.
Leave a Reply